Een Reddingsvest biedt veiligheid op het water. Daarom is het belangrijk om er een te dragen aan boord om verdrinking tegen te gaan! Er zijn verschillende modellen en varianten reddingsvesten verkrijgbaar. Bij het aanschaffen van een vest is het handig om te kijken naar deze verschillen. Op basis daarvan kun je het beste kiezen welk soort reddingsvest je nodig hebt. Door het ruime aanbod wordt een reddingsvest vaak verward met een zwemvest. Echter zijn deze twee niet hetzelfde. Een zwemvest heeft geen kraag en dient als drijfhulp, je blijft daarmee dan ook op je buik drijven. Een reddingsvest heeft wel een kraag, wat er voor zorgt dat je altijd op je rug gedraaid wordt en met je hoofd boven water blijft drijven als je in het water valt.
Wil je een reddingsvest kopen, kom dan langs in onze megastore of bekijk ons assortiment zwemvesten in onze online watersportwinkel. Hier bieden wij reddingsvesten aan van de merken Helly Hansen, Besto en Jobe. Voor de meeste reddingsvesten geld, vandaag besteld, de volgende dag in huis.
SOORTEN REDDINGSVESTEN
Er zijn dus verschillende soorten reddingsvesten verkrijgbaar. Wat voor reddingsvest heb je nodig? Het is belangrijk om het juiste reddingsvest te kiezen. Iedereen kent de opvallende oranje reddingsvesten met grote kraag, deze zijn er voor jong en oud. Daarnaast zijn er ook automatische reddingsvesten. Een automatisch reddingsvest blaast zichzelf op wanneer deze in aanraking komt met water. In het vest zit een zouttablet en een Co2-patroon. Wanneer het zouttablet oplost door het water zal het patroon het reddingsvest opblazen. Het vest zit opgerold in een soort harnas. Een groot voordeel hiervan is dat de omvang minimaal is, hierdoor heb je aan boord optimale bewegingsvrijheid. Daarom wordt een automatisch reddingsvest veel gebruikt onder zeilers. In een zeilboot met veel buiswater of spatwater is een automatisch reddingsvest niet zo handig, het kan dan gebeuren dat het vest ongewenst opgeblazen wordt.
WANNEER IS EEN REDDINGSVEST VERPLICHT?
Binnen de recreatieve watersport is het vaak niet verplicht om een reddingsvest te dragen, echter voor je eigen veiligheid is het zeker aan te raden om in veel gevallen wel een reddingsvest te dragen. Bij een snelvarende boot is het wel verplicht om voor iedere opvarende een reddingsvest aan boord te hebben. Hiervoor zijn handige boot verpakkingen verkrijgbaar. Deze bootverpakkingen zijn vaak scherp geprijsd en bevatten vier of vijf eenvoudige maar goede reddingsvesten. Daarnaast is het ook verplicht een reddingsvest te dragen als je (staand) een snelvarend schip aan het besturen bent. Ook op een waterscooter (jetski) is het verplicht om een reddingsvest of zwemvest te dragen.
Normaal reddingsvest of een automatisch reddingsvest?
De keuze tussen een normaal reddingsvest en een automatisch reddingsvest hangt af van verschillende factoren, zoals de watersport, veiligheidsoverwegingen en persoonlijke voorkeur. Vaak vereist een normaal reddingsvest handmatige activering om op te blazen of is gemaakt van een schuimvulling. Een automatisch reddingsvest blaast zichzelf op bij contact met water. Over het algemeen worden automatische reddingsvesten gebruikt bij sporten en activiteiten waarbij je bewusteloos kan raken zoals zeilen. Handmatige reddingsvesten zijn geschikt voor andere watersporten waarbij je niet bewusteloos raakt bij een val. Het is belangrijk om deze punten bij de aanschaf van een zwemvest in je hoofd te houden.
Hoeveel Newton heb ik nodig?
Het drijfvermogen van een reddingsvest wordt gemeten in Newton (N) en is een indicatie van hoeveel gewicht het vest kan ondersteunen voordat het onder water wordt gedrukt. De benodigde Newtonwaarde hangt af van verschillende factoren, waaronder lichaamsgewicht, de activiteit waarvoor het vest wordt gebruikt en de wateromstandigheden. Over het algemeen wordt voor volwassenen een drijfvermogen van minimaal 100 Newton aanbevolen voor drijfhulp en 150 Newton voor opblaasbare reddingsvesten. Voor kinderen worden vesten met een drijfvermogen van 50 Newton of meer aanbevolen, afhankelijk van hun lichaamsgewicht en zwemvaardigheid. In ons assortiment bieden wij reddingvesten aan met 50N, 150N en 275N.
BESTO REDDINGSVEST
In ons assortiment vind je de reddingsvesten van Besto het meeste terug. Besto is een toonaangevend bedrijf in reddingsvesten, de reddingsvesten zijn gemaakt van de beste materialen en zijn altijd up-to-date met de huidige regelgeving. Besto reddingsvesten zijn comfortabel, veilig en kwalitatief van een hoge kwaliteit. De reddingsvesten in verschillende soorten kleuren en drijfvermogen.
REDDINGSVEST KIND?
Opzoek naar een reddingsvest voor een kind? Zo lang kinderen nog geen zwemdiploma hebben is het natuurlijk vanzelfsprekend dat zij een goed reddingsvest dragen. Maar ook met een zwemdiploma op zak is het aan te raden om wel een reddingsvest te dragen. De keuze voor een vest voor een kind is tussen een vast reddingsvest met schuimvulling of een automatisch vest. Voor hele jonge kinderen kun je echter beter kiezen voor een vast reddingsvest. De vaste reddingsvesten zijn de welbekende oranje vesten met kraag. Deze zijn er in nylon of in neopreen. Een nylon vest is lichter van gewicht en eenvoudiger schoon te maken door de gladde stof. Een neopreen vest is vele malen flexibeler en heeft een beter ademend vermogen. Vanaf ongeveer 30kg kan een kind ook een automatisch reddingsvest dragen. Echter kan de ontploffing wel voor een schrikreactie zorgen bij een kind. Ook wanneer een kind veel in de buurt van het water speelt is een automatisch reddingsvest geen handige keuze omdat het vest ongewenst opgeblazen kan worden.